форум за културно наследство: управление и интерпретация

Форумът представя предизвикателства пред опазването на недвижимото културно наследство в България, търсейки добри практики и възможни практически приложения.

Програма

30 ноември 2023 (четвъртък) – Управление

  • Панел 1: Държавната система за опазване на културното наследство
  • Панел 2: Модели за управление на обектите на културното наследство

1 декември 2023 (петък) – Интерпретация

  • Панел 3: Разказване на истории (Storytelling): въвличане на обществото в създаване и представяне на мултиперспективен наратив
  • Работилница по казус: „Как да разкажем историята на Бузлуджа?“

Събитието се организира от фондация „Проект Бузлуджа“ и се провежда с подкрепата на Френския институт в България, Посолството на Федерална република Германия в София и Посолството на Великобритания в София. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.  Медиен партньор на събитието е България на длан.

Локация

Форумът ще се проведе във Френския институт в България на адрес площад „Славейков“ 3, София.

Регистрация

Входът е безплатен, но със задължителна предварителна регистрация. Поради ограничения брой места в залата, моля елате навреме за заявения от Вас панел (до 9:20 ч. за Панел 1 и 3, до 14:20 ч. за Панел 2 и работилницата. След този час, мястото Ви може да бъде предоставено на друг желаещ. 

Стрийминг

Без предварителна регистрация може да гледате събитието на живо на 30 ноември и 1 декември. Имайте предвид, че стрийминга ще е на оригинален език без превод. Това означава, че ще чувате българските лектори на български език, а чуждестранните на английски. 

 

ФОРУМ За културно наследство 2024

Следващият форум за културно наследство ще бъде проведен на 3 и 4 декември 2024 година.